Irc-ohje

Irc eli Internet Relay Chat on tapa kommunikoida reaaliaikaisesti internetissä. Osa Athenen jäsenistä on ottanut irkin omakseen ja tämän ohjeen on tarkoitus helpottaa phuksien mukaanpääsyä.

Irkin käyttämiseen tarvitaan internet-yhteys ja irc-asiakasohjelma. Ohjelmia on karkeasti ottaen kahdenlaisia: graafisessa ympäristössä toimivia, esimerkiksi mIRC, ja tekstipohjaisia kuten irssi. Tässä ohjeessa neuvotaan vain TKK:n tietokonejärjestelmissä ajettavan irssin käyttöä.

Irc-ohjelman käynnistäminen

Ota yhteys johonkin niksulan tai atk-keskuksen koneeseen, esim. ukk.cs.hut.fi tai vipunen.hut.fi. Muista ottaa yhteys aina samaan koneeseen, kun myöhemmin palaat irkkaamaan.

Irc-ohjelma nimeltä irssi käynnistetään komennolla screen irssi. Tämä komento käynnistää ensin screen-ohjelman joka mahdollistaa sen, että voit jättää irkkiohjelman pyörimään koneeseen taustalle, ja palaamaan sen pariin myöhemmin. Näin voit irkata esimerkiksi koululta ja kotoa samalla ohjelmalla. Irssi saattaa näyttää kovin rumalta aluksi, mutta mustavalkoiseen ruutuun ei ole pakko tyytyä. Irssin kotisivun ohjeilla siihen saa myös värillisiä teemoja.

Irssin käynnistyttyä ota yhteys koulun irc-palvelimeen komennolla /server irc.cs.hut.fi. Irkissä kaikki muutkin komennot alkavat aina /-merkillä.

Kanaville liittyminen

Hetken kuluttua yhteys on valmis ja ruudussa näkyy irkin statusruutu. Nyt on aika valita, millä nimellä eli nickillä haluat irkissä esiintyä. Aluksi nimimerkkisi on sama kuin unixin käyttäjätunnuksesi. Nimen vaihtaminen onnistuu komennolla /nick uusinimi. Sama nick ei voi olla useammalla irkkaajalla yhtä aikaa, eli tavallisimmat etunimet ovat varmasti varattuna. Nickin maksimipituus on 9 merkkiä, siinä voi käyttää kirjaimia, numeroita ja joitakin erikoismerkkejä. Nick kannattaa valita huolella, siitä saattaa nimittäin tulla ensisijainen kutsumanimesi :)

Kun olet valinnut kutsumanimesi, on aika liittyä kanaville. Irkissä kanavia on tuhansia, mutta athene-phuksia kiinnostavia ovat ainakin #purkusessio ja !studio1. Kanavalle liitytään komennolla /join kanavannimi. Kanavien nimet alkavat yleensä risuaidalla (#) tai huutomerkillä (!). #purkusessio on Athenen epävirallinen kanava, jolta yleensä löytyy kiltalaisia keskustelemasta lähes kellon ympäri. !studio1:llä puolestaan voi jakaa mielipiteensä ajankohtaisista opiskeluasioista muiden kurssilaisten kanssa. Kurssin assistenttejakin saattaa olla paikalla.

Kanavalle liittyminen avaa irssiin uuden ikkunan ja vanha katoaa näkyvistä. Voit kuitenkin olla yhtä aikaa useammalla kanavalla. Kanavaikkunoiden välillä voi vaihtaa painamalla ensin esc ja sitten ikkunan numeroa. Statusruutu on ikkunassa numero 1, joten sen saa näkyviin painamalla esc ja 1. Ensimmäinen kanava jolle liityt tulee ikkunaan 2, joten sen näkee painammalla esc ja 2, ja niin edelleen. Kanavaikkunan yläreunassa näkyy kanavan topic, eräänlainen otsikko, joka voi olla esimerkiksi tärkeä tiedoitus tai jokin kanavalla lausuttu hauska repliikki.

Liittyessäsi kanavalle näet listauksen kaikista kanavalla olevien nimimerkeistä. Nimen edessä oleva @-merkki kertoo, että käyttäjällä on niin sanotut operaattorioikeudet, hän voi muun muassa poistaa huonosti käyttäytyviä irkkaajia kanavalta tai vaihtaa kanavan otsikkoa komennolla /topic uusi otsikko. Lisäksi operaattorit voivat jakaa oikeuksia muille komennolla /op toinennick. #purkusessio-kanavalla saat todennäköisesti oikeudet heti, kun joku tunnistaa sinut infolaiseksi. Monilla muilla kanavilla käytöntö on toinen. Kanavalla olevien nimet saa myöhemminkin näkyviin komentamalla /names.

Irkissä puhuminen

Kirjoittamasi teksti näkyy ikkunassa olevalla kanavalla, kaikille siellä olijoille, kun painat enteriä. Kun jollakin toisella kanavalla puhutaan, ruudun alareunaan syttyy numero, joka kertoo, missä ikkunassa kyseinen kanava on. Sen saat näkyviin taas painamalla esc ja kanavan numero. Yksityisviestejä voi lähettää komennolla /msg kaverinnimi viesti. Tämä avaa taas uuden ikkunan, johon kirjoitetut viestit näkyvät vain sinulle ja kaverillesi. Yksityisviesti-ikkunan voit sulkea komennolla /window close.

Jos haluat tietää, kuka jonkin nimimerkin takana oikein piileskelee, voit kirjoittaa /whois kummanimi. Statusikkunaan tulostuu ainakin mysteerihenkilön oikea nimi, jos hän ei ole sen näkymistä estänyt. Myös tietokone, jolla henkilö irkkaa, on näkyvissä. Mahdollisesti on näkyy myös tieto siitä, kuinka kauan aikaa sitten henkilö on sanonut jotain, ja millä kanavilla hän on.

Irkistä poistuminen

Kanavalta voit poistua kirjoittamalla /part. Koko irkin voi sulkea komennolla /quit. Irkistä voi kuitenkin poistua myös siten, että jätät ohjelman pyörimään taustalle. Näin näet mitä poissaollessasikin on kirjoitettu. Useimmat infolaisirkkaajatkin tekevät niin :)

Irkki laitetaan taustalle painamalla ctrl pohjaan ja sen jälkeen a ja d. Tämä palauttaa sinut unixiin. Takaisin irkkiin pääset komennolla screen -r, kunhan muistat, että sinun on oltava yhteydessä samaan koneeseen, jolla alussa annoit komennon screen irssi.

Yhteenveto komennoista:

Screenin ja irkin käynnistys: screen irssi
Irc-palvelimeen yhteydenotto: /server irc.cs.hut.fi
Nimimerkin vaihtaminen: /nick uusinimi
Kanavalle liittyminen: /join kanavannimi
Kanavalta poistuminen: /part
Yksityisviestien lähettäminen: /msg kaverinnimi viesti
Nimimerkin käyttäjän selvitys: /whois outonick
Kanavalla olevien nimien tulostaminen:/names
Kanavan otsikon vaihtaminen:/topic uusi otsikko
Operaattorioikeuksien jakaminen:/op toinennick
Vanhempien viestien lukeminen: pageup (tai esc ja p)
Palaaminen uudempiin viesteihin: pagedown (tai esc ja n)
Näkyvän ikkunan vaihtaminen: esc ja numero
Viereiseen ikkunaan siirtyminen: esc ja nuolinäppäin vasemmalle/oikealle
Ikkunan sulkeminen: /window close
Irkin taustalle jättäminen:ctrl a d
Irkkiin palaaminen:screen -r
Jos palaaminen ei joskus onnistu:screen -d
Irkistä kokonaan poistuminen: /quit

Lisää tietoa

Irssi-ohjelman kotisivut: http://www.irssi.org/
Englanninkielinen irc-ensiopas: http://www.irchelp.org/irchelp/new2irc.html
Suomalainen irc-elämäntapaopas: http://www.unessa.net/irc/
Totuus #purkusessiosta: http://olli.unlink.org/purkusessio/

Oheen kirjoitti Antti Lustila. Muutettu viimeksi 29.8.2005.
Lisättävää, korjattavaa? Kerro.