TKO-laboratorio TKK

T-106.5800 Ohjelmistotekniikan seminaari

T-106.6540 Tietotekniikan opetustutkimuksen seminaari

T-106.5800 other seminars in English

Adaptiivisten oppimisympäristöjen työseminaari (5 op)

Sisältö

Tässä työseminaarissa tutustutaan adaptiivisiin oppimisympäristöihin ja niiden tutkimukseen. Adaptiivisella oppimisympäristöllä käsitetään tässä yhteydessä mitä tahansa tilaa tai järjestelmää, joka mukautuu tai voidaan mukauttaa käyttäjän eli oppijan mukaan. Erityisesti tarkastellaan verkkopohjaisia ts. tietokoneperustaisia oppimisympäristöjä, joiden tutkimus on vilkastunut erityisesti WWW:n kehityksen myötä.

Seminaarin voi suorittaa kahdella eri kurssikoodilla ja tavoitteena onkin koota yhteen opiskelijoita, joilla on mahdollisesti erilaisia opintoja takanaan. Tällöin samaa teemaa voi tarkastella joko ohjelmistoteknisestä näkökulmasta (ohjelmistojen toteutustekniikat, ohjelmistojen havainnollistaminen, tekoäly) tai opetustutkimuksen näkökulmasta (oppiminen ja oppimisympäristöt, kasvatustieteellinen näkökulma). Viime kädessä tavoitteena on yhdistää erilaisia näkökulmia.

Seminaarissa ei pelkästään kirjoiteta raporttia (2 op) ja osallistuta seminaariin pitämällä mm. esitys (2 op), vaan tutustutaan myös viimeaikoina kehitettyihin järjestelmiin asentamalla, kokeilemalla, testaamalla ja/tai demonstroimalla niiden toimintaa (1 op). Tästä nimi työseminaari.

Esitietovaatimukset
Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti opintojensa loppupuolella oleville ohjelmistotekniikan pääaineopiskelijoille sekä jatko-opiskelijoille. Kurssilla ei ole kuitenkaan mitään erityisiä esitietovaatimuksia, joten se soveltuu hyvin myös sivuaineopiskelijoille.
Kokoontumiset

ke 14-16 A232 (TKK, T-talo, Konemiehentie 2, Espoo)

Seminaari ei kokoonnu joka viikko (ks. aikataulu). Ensimmäinen kokoontumiskerta 20.9.2006.

Opettajat
Opettava tutkija Ari Korhonen (T-106.5800)
Professori Lauri Malmi (T-106.6540)
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia vastaaville opettajille. Kerro viestissä opiskelijanumerosi, vuosikurssisi, pääaineesi sekä kumpaa kurssia olet (ainakin alustavasti) suorittamassa. Seminaarin osallistujamäärä on rajattu kymmeneen.
Kurssin suorittaminen
Seminaari kokoontuu vain aikataulussa mainittuina päivinä. Aikataulusta ja aiheista sovitaan ensimmäisellä kokoontumiskerralla.

Seminaari alkaa aiheen valinnalla ja siihen liittyvällä kirjallisuustutkimuksella. Tarpeen vaatiessa järjestetään erillisiä tilaisuuksia, joissa voi saada palauettta kirjallisesta raportista (rakenne, kirjallisuus, kieli, jne.). Raportin kirjoittaminen aloitetaan siis heti seminaarin alussa ja siitä palautetaan useampi versio kurssin aikana. Arviointiperusteena raportille käytetään raportin sujuvuutta (rakenne, kieli, asioiden jäsentely), aikataulussa pysymistä sekä sisältöä (kirjallisuustutkimus). Samalla ryhdytään tutustumaan 2-4 adaptiiviseen oppimiympäristöön, joista järjestetään myöhemmin demonstraatio.

Demonstraatiot pidetään 1.11. tilaisuudessa, joka kestää koko päivän (9-16). Tämä on vapaamuotoisempi tilaisuus, jossa seurataan samalla seminaarin etenemistä (kirjallisuustutkimuksen eteneminen, raportit ja niistä tulevat palaute). Demonstraatioiden tavoitteena on saavuttaa parempi ymmärrys ja kokonaiskuva tarkastelun kohteena olevista oppimisympäristöistä kuin mitä pelkästään lukemalla kirjallisuutta on mahdollista saavuttaa.

Seminaariesitykset pidetään 13.12. tilaisuudessa siten, että jokaiselle on varattu aikaa noin 30 minuutin esitelmään (jonka päätteeksi käydään keskustelu). Esitysten arviointiperusteena on esityksen sujuvuus, käytetty aika, havaintomateriaalin käyttö sekä kieli (esitelmän havaintomateriaalin kielen tulee olla sama kuin raportin ja esityksen kieli eli esim. suomenkielisen raportin ja esityksen kalvot suomeksi; tai jos kalvot ovat englanniksi, tulee esityksenkin olla englanniksi).

Hyväksyttyyn suoritukseen edellytetään esitelmää, kirjallista raporttia, demonstraatiota sekä osallistumista ja opponointia. Kaikki opponoivat toisiaan, jolloin lähes valmis versio kirjallisesta esityksestä tulee jakaa (URL PDF:ään tai itse PDF, jos sinulla ei ole kotisivutilaa) kaikilla osallistujille viikkoa ennen seminaariesitystä. Hyväksyttävä opponointi edellyttää myös riittävää aktiivisuutta seminaaritilaisuuksissa.

Seminaarin aikataulu

Seminaari kokoontuu vain erikseen sovittavina päivinä. Lisäksi voit varata seminaarin vetäjiltä erikseen vastaanottoajan, jonka puitteissa on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta ja käydä keskusteluja omaan teemaan liittyen.
Päivämäärä Aihe Esittäjä(t)
20.9. Järjestäytyminen ja orientaatio Korhonen, Malmi
11.10. Laajennettu tiivistelmä (ei lähipäivää)
30.10. Raportin ensimmäinen versio (ei lähipäivää)
1.11. Demopäivä kaikki
5.12. Loppuraportti (ei lähipäivää)
13.12. Seminaaripäivä kaikki

Kirjallisuus

Yleistä
Kirjallisuustutkimuksen, raportin ja esitelmän tulee pohjautua joukkoon tutkimusartikkeleita, joiden etsiminen on opiskelijan tehtävä. Tarvittaessa voit kääntyä seminaarin vetäjien puoleen. Seuraavassa on (täysin satunnaisessa järjestyksessä) joukko avainsanoja ja teemoja, joita voi yhdistellä tiedonhaussa ja omaa aihetta hahmotellessa: "verkko-oppimateriaalien tuottaminen, "hyperteksti ja multimedia", "vuorovaikutteisuus", "verkkopedagogiikka", "liikkuva tietojenkäsittely", "älykkäät oppimisympäristöt", "käyttäjien mallinnus", "automaattinen tarkastaminen", "käyttöliittymät ja käytettävyys", "konstruktiivinen oppimiskäsitys", "tekoäly", "tiedon ja tietämyksen esittäminen", "agenttipohjaiset järjestelmät", "etäopetus", "visuaaliset oppimisympäristöt". Myös muita teemoja voi ehdottaa.

Keskeinen osa kirjallisuustutkimusta on lähteiden kriittinen arviointi. Kaikkea löydettyä materiaalia ei kannata liittää mukaan viiteluetteloon ja viitteiden laadulla on merkitystä. Tässä muutama yleisohje: i) pyri selvittämään asioiden ja ilmiöiden taustoja etsimällä julkaisu(t), jossa asiasta on mainittu tai tulos on esitetty ensimmäisen kerran ii) pyri tuomaan esille myös tuorein tieto aiheesta ja iii) viittaa mahdollisimman arvovaltaiseen julkaisuun (lue: vältä viittaamasta WWW-sivuihin). Kirjastolla on yleissopimus monien suurten julkaisijoiden kanssa, joten elektronisen kirjaston kautta monet artikkelit on mahdollista ladata itselleen PDF-muodossa.

Oppikirja
Tässä seminaarissa ei käydä läpi yksittäistä oppikirjaa vaan lähinnä viimeaikaisia tutkimusartikkeleita.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat Ari Korhonen ja Lauri Malmi, E-mail: Ari.Korhonen@hut.fi ja Lauri.Malmi@hut.fi, vastaavasti.
Sivun sisältöä on viimeksi päivitetty 5.9.2006.
URL: http://www.cs.hut.fi/Opinnot/T-106.850/index.html