Tekijä: Ari Korhonen
Työn nimi: World Wide Web (WWW) tietorakenteiden ja algoritmien
tietokoneavusteisessa opetuksessa
Päivämäärä: 20.5.1997 Sivumäärä: 62
Osasto: Tietotekniikka
Professuuri: Tik-106. Tietojenkäsittelytekniikka, erityisesti ohjelmistotekniikka
Työn valvoja: Eljas Soisalon-Soininen
Työn ohjaaja: Lauri Malmi
Diplomityössä on tutkittu WWW:n (World Wide Web) ja hypermedian sekä Internet-ohjelmoinnin käyttömahdollisuuksia tietorakenteiden ja algoritmien tietokoneavusteisessa opetuksessa.
Työn kirjallisuusosassa on kartoitettu tietokoneavusteiseen opetukseen suunniteltuja järjestelmiä. Ensisijaisesti kuvataan kirjallisuudesta tietorakenteiden ja algoritmien opetukseen tarkoitettuja ohjelmistoja ja niiden ominaisuuksia. Lisäksi selostetaan Internetistä löytyneitä tietorakenteiden ja algoritmien visualisoimiseen käytettyjä ohjelmia.
Työn toteutusosassa suunnitellaan ja toteutetaan WWW-pohjainen tietokoneavusteinen oppimisympäristö. Työssä hyödynnetään WWW:n hypermediaominaisuuksia ja toteutetaan Java-ohjelmointikielellä graafinen ja vuorovaikutteinen käyttöliittymä tietorakenteiden ja algoritmien opetuksen tukena toimivalle TRAKLA-järjestelmälle. Oppimisympäristön kehitystyö perustuu TRAKLA-järjestelmän toimintojen siirtämiseen WWW-ympäristöön sekä uuden visuaalisen ja vuorovaikutteisen käyttöliittymän kehittämiseen. Koko järjestelmästä käytetään nimitystä WWW-TRAKLA. Kyseessä on palvelin/asiakas-arkkitehtuuri, jossa perinteisillä ohjelmointikielillä toteutettuun palvelimeen (TRAKLA) liitytään Java-ohjelmointikielellä toteutetulla asiakaspään itsenäisellä sovelluksella.
Tavoitteena on saavuttaa joustava ja laiteriippumaton oppimisympäristö. Java-yhteensopivien WWW-selainohjelmien myötä tämän tyyppisten järjestelmien toteuttaminen on mahdollista laiteriippumattomasti. Tehokkaana kehitystyökaluna Java tarjoaa monipuoliset työkalut toimivien ja helppokäyttöisten sovellusten kehittämiseen. Lisäksi valmiiden graafisten komponenttikirjastojensa ansiosta se on vaivaton ja nopea kehitysympäristö visuaalisille ja vuorovaikutteisille sovelluksille. WWW:n ja verkkoteknologian ansiosta järjestelmään saadaan aivan uudentyyppistä joustavuutta.
Avainsanat: tietorakenteet, algoritmit, tietokoneavusteinen opetus (TAO), internet-ohjelmointi, Java, World Wide Web (WWW).