Raportti WWW-työkaluohjelmista

Veikko Siivola
17. 2. 1998


Johdanto

Tässä raportissa kerrotaan selvityksestä, jota on tehty erilaisten WWW-työkaluohjelmien ja apuvälineiden ominaisuuksista ja niiden käyttökelpoisuudesta oppimateriaalin tuotannossa WWW-sivuille. Ohjelmat luokittellaan tässä neljään pääryhmään käyttötarkoituksen perusteella. Ne ovat HTML-editorit, HTML-tarkastajat, konvertterit ja WWW-dokumenttien hallintaohjelmistot.

Tietoja on kerätty sekä kyselyn avulla, että kokeilemalla ja testaamalla itse joitakin ohjelmistoja. Kokemuksia on kyselty WWW-oppimateriaalin tuotannosta ja siitä, mitä ohjelmia ja apuvälineitä WWW-sivujen tekemisessä käytetään. Sivujen tekotapa voidaan luokitella kolmeen eri pääryhmään. Sivuja voidaan kirjoittaa suoraan HTML-kielellä. Toinen vaihtoehto on käyttää jotakin HTML-editoria. Luokittelen tähän ryhmään HTML-editorit ja erilaiset HTML-makropaketit. Kolmas mahdollisuus on käyttää jotakin tekstinkäsittelyohjelmaa ja konvertoida tai tallettaa työ HTML-muodossa. Kysely on postitettu otaxin ja sfnetin uutisryhmiin. Kysely on lähetetty myös sähköpostissa TKK:lla joukolle asiasta mahdollisesti kiinnostuneita.

Myös joitakin välineitä suurten WWW-sivukokoelmien hallintaa varten on kokeiltu. Jos sivuston hakemistorakennetta muutetaan, linkkien pitäminen ajan tasalla ei ole ihan yksinkertaista. Tätä varten tarvitaan hyviä työkaluohjelmia. Tällaisia ohjelmistoja ovat muunmuassa Hyperwave ja Site Manager. Myös muutamaa HTML-dokumenttien tarkastuspalvelua on testattu.


HTML-editorit ja makropaketit

WWW-sivujen teko käsin suoraan HTML-kielellä on hyvä menetelmä, jos osaa HTML-kieltä jo ennestään ja haluaa opetella sitä lisää. Sivuista tulee tarkkaan sellaisia kuin halutaan. Useat kyselyyn vastanneista pitivät sitä hyvänä menetelmänä. Huonona puolena tässä on se, että HTML:n opettelu ja käsin kirjoittaminen on monille liian työlästä. Hyvin suunnitellut WWW-sivut voidaan sellaisenaan tulostaa kalvoiksi.

Työtä voidaan helpottaa käyttämällä jotakin HTML-editoria tai makropakettia. Väline voi olla johonkin editoriin lisättävä makropaketti, joka helpottaa HTML-koodin kirjoittamista tai sitten jokin WWW-sivujen kirjoittamiseen tarkoitettu ohjelma. Varsinaiset HTML-editorit ovat usein WYSIWYG-tyyppisiä ohjelmia. Käyttäjä voi kirjoittaa sivua ja se näyttää ruudulla sellaiselta, kuin se tulee olemaan valmiina. Niillä pääsee alkuun ilman HTML:n osaamista, mutta HTML:n osaamisesta on hyötyä, jos aikoo tehdä hiukan vaativampia hommia. Tähän ryhmään on luokiteltu sekä HTML-editorit, että HTML-muotoisen dokumentin tulostusmahdollisuudella varustetut tekstinkäsittelyohjelmat.

Jonkin hyvän HTML-editorin käyttö helpottaa huomattavasti WWW-sivujen tekemistä. Netscape 3.0 Gold käytöstä on hiukan erilaisia kokemuksia. Jotkut pitävät sitä kankeana ja toiset taas hyvänä. Perusasiat sivuille on helppo tehdä. Kehyksiä se ei osaa. MS FrontPagea on pidetty kätevänä mutta joiltakin ominaisuuksiltaan epäloogisena. Sitä pidetään kuitenkin yhtenä parhaista WYSIWYG HTML-editoreista. Wordia ja sen Internet assistanttia käytetään myös.

Microsoft Frontpage 1.1 ja Internet Assistant for Microsoft Word 2.0z tekevät hiukan virheellistä HTML-koodia. Monet WWW-selaimet eivät tästä häiriinny, mutta virheellinen HTML voi tuottaa ongelmia monien ohjelmien kanssa. Esimerkiksi Hyperwave ei hyväksy sivuja, joissa on kaksi <BODY> -alkumerkkausta tai joitakin muita pahoja virheitä. HTML-editorin pitäisi tuottaa virheetöntä HTML-koodia.

HTML-editorin pitää olla todella hyvin toimiva, jotta sitä kannattaisi käyttää. Usein WWW-sivuja joudutaan tekemään kiireessä. Kankean ja ominaisuuksiltaan puutteellisen HTML-editorin käyttö ei silloin paljoa vähennä työmäärää verrattuna HTML:n käsin kirjoittamiseen.

Star Officella WWW-sivujen teko on sujuvaa. Dokumentin voi yksinkertaisesti tallettaa HTML-muodossa. Muotoilut yritetään säilyttää mahdollisimman hyvin. Ohjelma osaa lukea ja kirjoittaa monia erilaisia dokumenttiformaatteja, kuten Word 6, RTF, HTML ja erilaisia tekstitiedostoja. Star Office toimii Linux-ympäristössä.

Html-helper-mode

Html-helper-mode on elisp-kielellä kirjoitettu HTML-makropaketti Gnu Emacsia varten. Se helpottaa huomattavasti HTML:n kirjoittamista määrittelemällä joukon näppäinkomentoja, joilla voi lisätä tekstiin HTML-elementtejä. Jotta tästä olisi hyötyä, on osattava HTML:n perusteet. Ohjelma ei ole aloittelijoille ihan helppo opittava, vaan se sopii parhaiten hiukan kokeneemmalle käyttäjille.

Hyvää

Huonoa

Claris Works konvertteri

Tämä Mac-ohjelma osaa tallettaa dokumentin HTML-muodossa. Kuvien siirto ei ole täysin automaattista. Kuvat pitää erikseen konvertoida jollakin ohjelmalla gif-muotoon. Ohjelma selviää yksinkertaisesta dokumentista. Jos dokumentissa on matemaattisia kaavoja tai jotakin muuta mutkikkaampaa asiaa, se joutuu vaikeuksiin. Ohjelma käyttää HTML:n otsikkoelementtejä kaavojen tekemiseen ja yrittää niiden avulla tehdä ylä- ja alaindeksejä. Ohjelma luottaa ilmeisesti siihen, että jokin WWW-selain näyttää kaavat oikein. Tämä ei ole kuitenkaan HTML:n periaatteiden mukaista eikä käytännössä toimi.

Olen itse kokeillut ohjelmaa. En voi suositella ohjelmaa helpoksi välineeksi matemaattisia kaavoja sisältävän oppimateriaalin tuottamiseen WWW-muotoon. Hyvän ja kelvollisen lopputulosen tekeminen vaatii käsityötä.

Hyvää

Huonoa

HTML:n oikeellisuuden tarkistus

Nämä ovat palveluita, joita voidaan käyttää HTML-dokumenttien tarkistukseen. Ne tarkistavat, että HTML on määrittelyn mukaista ja sen, että linkit toimivat. Palvelua käytetään WWW-lomakkeella, johon annetaan tarkistettavan sivun URL. Tarkistuspalvelin lukee WWW-sivun ja analysoi sen. Sen jälkeen se tulostaa raportin havaitsemistaan virheistä. Joihinkin HTML-tarkistuspalveluihin sisältyy myös tekstin oikuluku, mutta se on yleensä vieraskielinen.

HTML-dokumenttien tarkistusta varten on olemassa myös monia omassa työasemassa paikallisesti ajettavia ohjelmia. Niitä käytettäessä ei tarvita jatkuvaa verkkoyhteyttä.

Doctor HTML

Doctor HTML on WWW-sivujen oikeellisuutta tarkistava palvelu. Se tarkistaa HTML-dokumentin syntaksin ja rakenteen ja raportoi siinä havaitsemistaan virheistä.

Hyvää

Huonoa

Lehtori

Lehtori on hyvä suomalainen palvelu, jolla voi tarkastaa HTML-dokumenttien oikeellisuutta. Lehtori tarkistaa WWW-sivujen syntaksin ja rakenteen HTML -DTD:ta käyttäen oletusarvoisesti HTML 3.2- standardin mukaan. Lehtori tulostaa laajan raportin havaitsemistaan virheistä ja ehdotuksia siitä, miten ne voidaan korjata. Lehtori osaa tehdä tarkistuksen HTML DTD 4.0, DTD 3.2 ja DTD 2.0 määritysten mukaan.

Hyvää

Huonoa

A Kinder, Gentler HTML Validator

A Kinder, Gentler HTML Validator on käyttökelpoinen WWW-sivujen tarkastuspalvelu. Se tarkastaa WWW-sivun syntaksin ja rakenteen. Tarkistuksessa se käyttää SGML-jäsentäjää. Virheraportin tulostukseen voi valita useita erilaisia asioita. Tavallisen virheraportin lisäksi on tarjolla weblint -ohjelman raportti ja sisennetty jäsennyspuu. Palvelu osaa tarkistaa erilaisten HTML-standardien mukaisia sivuja. Käytettävä standardi on kerrottava DOCTYPE-määrittelyllä sivun alussa.

Hyvää

Huonoa

Weblint

Weblint on HTML-dokumenttien tarkistusohjelma. Se tarkastaa dokumentin syntaksin ja rakenteen. Ohjelma on saatavilla Unix, Windows/NT- Mac- ja OS/2 -ympäristöihin.

Hyvää

Huonoa


HTML-konversio-ohjelmat

Erilaisilla tekstinkäsittelyohjelmilla tuotettuja dokumentteja halutaan usein julkaista helposti WWW:ssa. Tätä varten on tehty monenlaisia konversio-ohjelmia. Niillä voidan muuttaa esimerkiksi Word- tai WP- dokumentteja HTML-muotoon. Ohjelmat yrittävät siirtää tekstin loogisen rakenteen WWW-sivuille. Näitä ominaisuuksia ovat kappalejako, otsikot sisällysluettelo, taulukot, kuvat ja monet muut ominaisuudet. Jotkut ohjelmat onnistuvat siirrossa paremmin ja toiset huonommin. Siirto ei yleensä ole ihan täydellinen.

Latex2html

LaTeX2HTML on Leeds:in yliopistossa valmistettu LaTeX-käyttäjille unix-ympäristössä toimiva käyttökelpoinen työkalu dokumenttien siirtoon WWW-sivuiksi. Ohjelmaa käytetään komentoriviltä ja erilaisilla komentoriviparametreilla voi säädellä tuotetun dokumentin ulkoasua. Ohjelman versio 96.1 ei osaa kovin hyvin käsitellä taulukoita. Se tekee taulukoista gif-kuvia eikä HTML-taulukoita. Latex2html sopii parhaiten valmiin aineiston siirtämiseen WWW-muotoon. Sen tuottamien WWW-sivujen editointi ei ole pitemmän päälle järkevää. Sivut voivat helposti muuttua sekaviksi. Pieniä muutoksia ja korjauksia voi ihan hyvin tehdä.

Kirjoittaja on kokeillut Latex2html-ohjelmaa muutamilla dokumenteilla. Se toimii kohtuullisen hyvin ja tuottaa melko siistin lopputuloksen. Doctor HTML ei löytänyt pahoja virheitä ohjelman tuottamista WWW-sivuista. Sivujen siirto Hyperwaveen on silloin melko helppoa.

Ohjelma tekee automaattisesti sisällysluettelon ja rakentaa sinne linkit vastaaviin tekstikappaleisiin. Se linkittää myös sivut eteen ja taaksepäin ja tekee sivuille linkit, joista pääsee takaisin sisällysluetteloon. Sivujen ylä- ja alareunaan tulee valintapainikkeet näitä linkkejä varten.

Hyvää

Huonoa

Rtftohtml

RTFtoHTML on saatavilla erilaisiin käyttöympäristöihin, Unix, Mac ja DOS/Windows-järjestelmiin. Sillä voidaan muuntaa WP:n, Wordin ja Framemakerin tuottamia RTF-tiedostoja WWW-muotoon. Sitä voi ajaa komentoriviltä. Se sopii silloin hyvin käytettäviksi unixissa dokumentteja automaattisesti muuntavissa scripteissä.

Ohjelmasta on saatavana kolme erilaista lisenssiä. Yhden käyttäjän lisenssin hinta on $29 yhteen työasemaan. Serverilisenssi on $290 yhteen monen käyttäjän koneeseen. Laitoslisenssin hinta on $950. Se oikeuttaa asentamaan ohjelman rajoittamattomaan määrään koneita eikä käyttäjämäärää ole rajoitettu. Ilmainen demoversio toimii 30 päivän ajan.

Ohjelmasta on hiukan käyttökokemusta kyselyyn vastanneiden keskuudessa. Siinä on runsaasti mahdollisuuksia rakenteisen WWW-kokonaisuuden laatimiseen. Navigointipainikkeet ym. tulevat haluttaessa mukaan automaattisesti.

Raportin tekijä on kokeillut ohjelmaa muutamalla dokumentilla. Kokeiltu versio on 3.8 Sun-koneessa. Lopputuloksessa olisi toivomisen varaa. Kappalejako säilyy tekstissä, mutta niiden välissä voisi olla tyhjiä rivejä. Tulostus voisi olla hiukan selkeämpi. Ohjelman tuottama HTML on virheetöntä. Se läpäisi Doctor HTML:n ja Lehtorin tarkastuksen hyvin.

Hyvää

Huonoa

SGML-työkalut

Näistä kirjoittajalla ei ole omakohtaisia kokemuksia, vaan tiedot on kerätty kyselemällä muiden kokemuksia asiasta. TKK:n kirjastossa on käynnistetty SGML-projekti. Prototyypissä on kaksi linjaa. Ne ovat Word-tyylipohja > SGML > HTML ja b) SGML > HTML. Muunnos Word2SGML tehdään Framen muunnostaulukolla (tämän tulee varmasti korvaamaan jokin aito, kaupallinen muunnosohjelmisto kuten Balise tai Omnimark). Muunnos SGML2HTML tehdään James Clarkin Jade:lla, joka on nk. DSSSL-engine. Tyylimäärittelyt on tehty DSSSL-standardin kuvauskielellä, joka muistuttaa Schemaa. Linux-maailmassa tunnetaan SGML-paketti. Kun teksti kirjoitetaan SGML-muotoon, siitä voidaan sitten tuottaa LaTeX-dokumentti kalvojen tulostusta varten ja HTML-muotoiset tiedostot WWW-julkaisua varten. Joensuun yliopistossa on tällä menetelmällä tehty opinto-oppaita paperilla ja WWW:ssa julkaistavaksi.

Hyvää

Huonoa

HTML Transit

HTML Transit näyttää mielenkiintoiselta ja lupaavalta tuotteelta Windows NT 4.0- ja Windows 95-käyttäjille. Versio on 3.0. Versio 2.0 on 16-bittinen ja toimii vanhemmissakin Windows-versioissa. Ohjelmalla voi tehdä WWW-sivuja Word- Excel- ja Powerpoint-dokumenteista. Myös WP, AmiPro, Framemaker ja RTF-tiedostoja voidaan muuttaa HTML-muotoon. Ohjelmassa on esikatselu. Kun käyttäjä muuttaa mallipohjaa, ohjelma näyttää samalla, miltä WWW-sivu näyttäisi. HTML Transit ei ole selaimesta riippuvainen. Sen tuottamat WWW-sivut toimivat Netscapella, Internet Explorerilla ja muilla selaimilla. Kukaan kyselyyn vastanneista ei ole kertonut mitään käyttökokemuksista. Tuote lienee vielä melko tuntematon käyttäjien keskuudessa. Monien tekstinkäsittelyohjelmistojen uusissa versioissa alkaa olla valmiina HTML-tulostusmahdollisuus. HTML Transit ei siitä syystä tule leviämään kovin laajaan käyttöön.

Hyvää

Huonoa


WWW-dokumenttien hallinta

Hyperwave

Johdanto

Hyperwave vaikuttaa hyvin käyttökelpoiselta ohjelmistolta WWW-sivujen hallintaan. Sivut sijoitetaan johonkin kokoelmaan (Collection). Kokoelmat muodostavat puumaisen hierarkian kuten hakemistot WWW-palvelimella. Kokoelmalla voi olla erilaisia ominaisuuksia. Se voi olla tavallinen tai sequence-tyyppinen. Kokoelmalla voi olla muitakin ominaisuuksia. Sequence-kokoelmassa dokumentit muodostavat linkitetyn listan. Hyperwave järjestää dokumentit Title-rivin sisällön mukaan aakkosjärjestykseen ja tekee sivuille linkit eteenpäin ja taaksepäin ja ne noudattava myös tätä järjestystä. Kokoelman sisällysluettelosta pääsee myös suoraan mille tahansa sivulle. Title-rivin sisältö näkyy hakemistossa otsikkona.

Jos dokumentissa on kuvia, kuvatiedostot näkyvät myös hakemistossa. Hakemiston saa siistimmäksi siirtämällä kuvat Hyperwaven Move-toimintoa käyttäen erilliseen kokoelmaan. Dokumenttien siirto on helppo homma. Linkit eivät mene rikki, koska Hyperwave ylläpitää ja päivittää siirrettävään dokumenttiin osoittavia linkkejä automaattisesti.

Hyperwavessa on tuki Netscape Gold WWW-selaimelle. Netscapea voidaan käyttää dokumenttien julkaisuun Hyperwavessa. Kokeiluissa se toimi melko hyvin. Paljon sivuja sisältävän kokonaisuuden siirto Hyperwaveen onnistuu sillä helposti ja kuvatkin siirtyvät mukana.

Hyperwave tukee erilaisten dokumenttityyppien käyttöä. Siinä voidaan julkaista muunmuassa tavallista tekstiä, HTML-tiedostoja, kuvia ja Java-appletteja. Myös CGI-scriptejä voidaan käyttää.

WWW-sivukokonaisuuden rakenteen hallinta ja uudelleen organisointi on Hyperwavessa helppoa. Kun rakenne on mietitty, sivut yksinkertaisesti siirretään uusiin paikkoihin. Hyperwave päivittää automaattisesti linkit ajan tasalle. Hyperwavessa ei ole varsinaista WWW-sivueditoria, mutta siellä olevia sivuja voidaan editoida ja korjailla yksinkertaisella tekstieditorilla. Linkkien tekeminen sivulta toiselle on helppoa. Sivulta voidaan merkata avainsana, josta linkki lähtee. Sen jälkeen Netscapella voidaan siirtyä sivulle, johon linkki halutaan osoittamaan ja haluttaessa merkata sopivalla avainsanalla kohta, johon linkki osoittaa. Sen jälkeen linkki voidaankin tehdä.

Testatussa demoversiossa dokumenttien käyttöoikeuksien määrittelyssä ja hallinnassa oli hiukan ongelmia. Tämä saattaa olla demoversion rajoitus. Hyperwaven Rights Wizard antoi muuttaa oikeuksia, mutta muutokset eivät jostakin syystä säilyneet.

Web Import ja Export toimivat myös hyvin melko isoillakin sivukokoelmilla. Linkit, joissa on viittauksia hakemistopuussa isähakemistoon, eivät säily ehjinä vaan katoavat. Suhteellisia polkuja sisältävät linkit tuottavat ongelmia. Niitä olisi syytä välttää. Linkit alihakemistoihin sen sijaan eivät tuota ongelmia. Komentoriviparametreilla voidaan säädellä sitä, miten kokoelma rakennetaan. Hyperwave on melko tarkka siitä, ettei HTML-dokumenteissa ole virheitä. Muutamat ohjelmat, kuten Microsoftin Frontpage tuottavat hiukan virheellistä HTML:aa. Tällaisten sivujen siirto Hyperwaveen ei useinkaan onnistu. Sivut pitää ensin korjata HTML-määrittelyn mukaisiksi. Jos Hyperwave antaa virheilmoituksia sivuja sinne siirrettäessä, weblint-ohjelman käyttö voi usein säästää aikaa ja auttaa selvittämään syytä ongelmaan.

Hyvää

Huonoa

Muuta

====== tähän asti tarkistettu ja loppuun. Site Manager kesken =====

Huomioita Sitemanager-ohjelmasta

Sitemanager on WWW-sivuston ylläpito-ohjelma, jonka on tarkoitus olla helppokäyttöisempi kuin normaalien unix-käskyjen.

Plussat

Miinukset


SiteManagerin rinnalla voi käyttää CosmoCreate HTML-editoria, josta on lisää tietoa saatavilla dokumentissa "Huomioita CosmoCreate-ohjelmasta".

Kysely

Postitin otaxin ja sfnetin uutisryhmiin seuraavanlaisen kyselyn, jolla olen kerännyt ihmisten käyttökokemuksia erilaisista WWW-työkaluohjelmista.

Olemme tietojenkäsittelyopin laboratoriossa juuri aloittaneet LEAD-projektin, jossa kehitetään WWW-pohjaista tietorakenteiden ja algoritmien etäopetus/etäoppimisympäristöä. Aluksi tarkoituksenamme on kartoittaa, mitä eri työvälineohjelmia WWW-pohjaisen oppimateriaalin laatimiseen tällä hetkellä käytetään, jotta voimme sitten valita meidän käyttöömme parhaiten sopivat ohjelmat.

Kysyisinkin sen vuoksi, että jos olette kurssimateriaalia WWW:hen laatineet, niin miten olette sen tehneet.

  1. Kirjoittaneet suoraan HTML-koodia
  2. Kirjoittaneet jollain tekstinkäsittelyohjelmalla ja sitten konvertoineet sen HTML-esitysmuotoon.
  3. Kirjoittaneet tekstin jollain HTML-editor-ohjelmalla
  4. Olette käyttäneet jotain kehittyneempää WWW-dokumenttien hallintaohjelmistoa.
  5. Ovatko ihmiset olleet helposti valmiita opettelemaan uusien työvälineiden käyttöä WWW-sivujen tekemistä varten?

Kommentteja

Tähän olen koonnut joitakin kyselyyn tulleita kommentteja.

Monet luennoijat voivat olla niin kiireisiä, ettei ole paljoa aikaa opetella uusia välineitä WWW-oppimateriaalin tekemiseen. Jos materiaalia tehdään Wordilla, Internet-assistantilla voisi tehdä WWW-sivut melko helposti. LaTeX2html ja Linuxdoc-sgml ovat melko hyviä paketteja. Jos on valmis opettelmaan ne tai osaa jo käyttää niitä, niitä voisi hyvin suositella.

Monien mielestä HTML:n opettelu ja kirjoittaminen käsin on työlästä ja hankalaa. Toiset taas kirjoittavat sitä käsin sujuvasti. Jonkin hyvän makropaketin käyttö nopeuttaisi ja helpottaisi hommaa. Eräs hyvä sellainen on emacsin html-helper-mode. Käytän itsekin sitä ja se tuntuu hyvin käyttökelpoiselta.

Javasta olisi voitu esittää kysymys. Eräs kommentti tuli työvälineistä ja menetelmistä. Työvälineiden ja -menetelmien valinnassa on nähdäkseni otettava huomioon ainakin:


Linkkejä


Lisätietoja: vjs@cs.hut.fi.